Week 17 - Een Portugese kerst

23-12-2019

Jeetje wat gaat de tijd snel, week 17 alweer voorbij. Te afrondende fase van de stage is begonnen. Ook deze week hebben de stagiairs niet stil gezeten. Diana is deze week weer druk geweest met het maken van SOPS.  Jolijn heeft haar experimenten voorbereid en is bezig beweest met haar stageverslag en adviesrapport. Ruby heeft gewerkt aan haar adviesrapport. Daan heeft gewerkt aan zijn adviesrapport en heeft contact gelegd met docenten van zijn school, hij is namelijk van plan om een scoresysteem op te zetten voor de dieren in Portugal. Ook heeft hij contact gelegd met het universitair ziekenhuis in Portugal, hier is tot nu toe nog niks uit gekomen. 

Vanaf volgende week 2 weken kerstvakantie! Heerlijk vinden de stagiairs, maar niet alleen maar luieren. Er moet ook doorgewerkt worden. 

Zo voor de kerstvakantie hoort de blog van deze week in een kerstthema te zijn. Bij de stagiairs thuis is de kerstboom al een tijdje versierd.

Nu is het ook leuk om wat details te geven over hoe er in Portugal kerst wordt gevierd. Hier werd de hulp van Ellen voor ingeschakeld, aangezien ze al 20 jaar in Portugal woont zou ze de stagiairs daar best iets over kunnen vertellen. Wat bleek, als iemand niet van kerst houdt is Ellen dat wel. Toch kon ze nog wat leuke weetjes vertellen.

Zo zijn Natal (kerstmis) en Pascoa de hoogtepunten van het jaar. In Portugal worden kerstavond en eerste kerstdag gevierd, tweede kerstdag begint er langzaam ook al  in te komen. Veel mensen gaan op kerstavond naar de mis en schuiven daarna aan tafel om daar een eigen geslacht varken te eten. Dat is één van de vele tradities. Eten is wel erg belangrijk. Vaak wordt gekookte bacalhau (kabeljauw) gegeten met kool en aardappels. Dit gerecht wordt ook wel Consoada genoemd. Na dit heerlijke gerecht volgt een overvloed aan zoete hapjes en lekkere wijnen. 

Cadeaus worden tijdens of na de Consoada gegeven en uitgepakt. De cadeaus hangen in de kerstboom, staan er onder of sokken aan de openhaard worden er mee gevuld. 

Op kerstavond worden ook veel vredevuren gestart, ook wel Christmas Madeiro genoemd. Jonge mannen stelen bomen om het grootste vuur te maken. Het wordt gedaan om de voeten van baby Jesus te verwarmen. 

Genoeg leuke nieuwe dingen aan kerst in een ander land. Vooral het eten en de wijn spreekt de stagiairs wel aan. 

Genoeg voor nu, na de kerstvakantie weer een nieuwe update over wat er in de kerstvakantie allemaal heeft plaatsgevonden. 

Feliz Natal e um feliz ano novo. Até 2020!

RuDiJoDa

Stageblog van Stichting Feiteira, 2019 Portugal
Alle rechten voorbehouden 2019
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin